Topi Sorsakoski & Agents


Agents

  Agents »
  Topi Sorsakoski » Beat Pete  


Jorma Kääriäinen

Beat PeteJorma Kääriäinen syntyi Kajaanissa 29.4.1961. Kiinnostus musiikkiin alkoi nuorena. Jorman ensimmäinen muistikuva on, kun hän pienenä poikana nojasi vasten putkiradiota ja kuunteli The Beatles -yhtyeen Michelle-kappaletta, jota hän opetteli myös laulamaan.

Kajaanista nuoren miehen tie johti Lahteen. Ensimmäinen idoli 1960-luvun loppupuolelta oli Danny. Näihin aikoihin Jorman isä ja sedät perustivat tanssiorkesterin nimeltä Ossi Kalevi. Jorma oli mukana harjoituksissa aina kun vain mahdollista. Kun muut olivat tauolla, pääsi Jorma mikrofonin kanssa laulamaan.

Kansakoulun ensimmäisen ja toisen luokan Jorma kävi Kivimaan kansakoulussa Lahdessa. Opettajana oli Inka Tuokko. Hän antoi Jormalle joskus luvan polkea luokan harmoonia ja kirjoittaa nuotteja. Kolmannesta luokasta alkaen hän myös kannusti Jormaa pyrkimään Lotilan musiikkiluokalle. Jorma pääsi luokalle ja opettajaksi ja luokanvalvojaksi tuli Paavo Kiiski. Paavo vaikutti vahvasti Jorman lauluharrastukseen ja kannusti varauksetta musiikin taipaleella.

Elo-syyskuussa 1972 Jorman paras kaveri Asko Piippo osti Elvis As Recorded At Madison Square Garden -LP:n. Sen jälkeen ei Jorman idoli ole enää vaihtunut. 12-13 vuoden ikäisenä Jorma kävi setien kanssa muutamia kertoja keikoilla esittäen yhden tai kaksi laulua per keikka. Jorma esitti muun muassa Ain't That Lovin' You Baby -kappaletta kitaralla säestäen. Samoihin aikoihin Jorma kävi Hämeen alueradion studiossa laulamassa "kantanauhalle" muutaman kappaleen, muun muassa There Goes My Everything. Kappaleet myös soitettiin aluelähetyksessä.

Vuonna 1976 Jorma kasasi oman bändin. Bändi teki keikkoja Lahden nuorisotalolla eli Nuokulla, koulujen konvissa sekä ravintola Salpauksessa. Yhtyeessä oli mukana muun muassa Martti Peippo, joka soitti saksofonia. Kerran Nuokun keikalle ilmestyivät Teddy Guitar (Aikka Hakala), Kari Heimonen ja Richard Stanley, joka on tuottanut mm. Hurriganesin Roadrunner-LP:n. Harri Sojakka, joka oli Microvox -studiolla äänittäjän apulaisena, oli kertonut Kari Heimoselle Lahden "elvistelijästä" eli Jormasta. Kun tuo edellä mainittu ryhmä saapui Nuokun keikalle, oli heillä jo kaikki valmiiksi mietittynä Jormaa varten: taiteilijanimeksi tuliksi Freddie Falcon ja bändin nimeksi V8. Vaatediili oli sovittu Beaversin kanssa, levysopimus tulisi Poko Rekordsin kautta ja keikat alkaisivat Mäntsälästä.

Suosion kasvaminen

Beat PeteEnsimmäinen julkaisu oli Freddie Falcon -single Rock house / Grazy love vuonna 1978. Seuraavaksi ilmestyi LP Freddie Falcon: Blue ja single Lonely Blue Boy / Red Hot vuonna 1979. Keikkoja Freddie teki vuosina 1978-79 paljon ja suosiota riitti. Jopa sijoitus Suosikin Top Ten -listalla oli sinnikkäästi 6-8. Kotimainen miesartistilistallakin sijoitus oli korkea.

Vuonna 1980 Freddien manageriksi tuli Joni Heinonen. Keväällä Joni kutsui palaverin koolle ja ilmoitti:"V8 lähtee Dave Taylorin bändiksi ja Kääriäinen voi mennä vaikka armeijaan". Kesän buukatut keikat oli siirretty "Goldrush" -yhtiön nimiin.

Menolipun USA:han Jorma osti vuonna 1981. New York, Indianapolis, Memphis, Las Vegas, Los Angeles... Las Vegasiin Jorma asettui asumaan ja pääsi esiintymään El Jardin -nimiseen ravintolaan. Siellä hän viihtyi hyvin, kunnes saapui puhelu Suomesta: "Kaksi päivää aikaa ilmoittautua Haminan varuskuntaan suorittamaan asepalvelusta". Armeijan kutsuntavääpeli oli lähettänyt vahingossa virheellistä tietoa.

Liittyminen Agentseihin

Vuonna 1982 armeija otti alokas Kääriäisen suojelevaan syleilyynsä. Siellä Jorma tapasi Mika Siekkisen. Jorma oli päässyt varusmiestoimikunnan musiikkiasiamieheksi ja teki keikkoja lähiympäristössä, Kaunialan sotavammasairaalassa, Sotkussa, Upseerikerholla ja maastossa. Kotiuttamisen jälkeen Siekkinen otti yhteyttä Jormaan ja he kasasivat yhtyeen. Keikkoja oli muun muassa Intercontinental -hotellissa, Pressan yökerhossa, laivoilla, häissä ja erilaisissa ”kissanristiäissä”. Bändissä soittivat muun muassa Kari Kuivalainen, Matti Wallenius, Tapio Kallio, Timo Paasonen, Jari Kokkonen, Jari Kettunen, Timo Järvinen, Tuomo Autio ja Nappi Ikonen.

1980-1990 lukujen taitteessa Jorma teki laiva-showta Leo Luoto & Pop Tops -yhtyeen kanssa. Tuolloin Jorma tutustui Pekka Kuorikoskeen, joka myöhemmin tutustutti Jorman Pekka Heliniin. Tuttavuus johti keikkaan Suomenlinnan Alikselle kitaristina Esa Pulliainen. Jorma oli mukana myös joillakin Pekka Helin Ski-Band kiinnityksillä. Ski-Bandissa soittivat Pekka Helin (basso), Heikki Sandrén (rummut), Pekka Kuorikoski (koskettimet) ja Esa Pulliainen (kitara). Elokuussa 1992 Esa kutsui Jorman kylään ja pyysi Jormaa Agents -yhtyeen uudeksi solistiksi. Ensimmäiset yhteiset äänitykset tehtiin joulukuussa 1993.

Tutustu myös sivustoon www.jormakaariainen.fi.

  Agents - Hans, Esa, Kai, Juha, Jukka
Jorma Kääriäinen